lördag 26 november 2011

Wienernougat



Till ca 60st små bitar wienernougat

250g nougat
150g mjölkchoklad
100g mandelspån

Smält nougaten i vattenbad, och låt mjölkchokladen smälta i den nougaten.
Blanda väl tills allt blir en blank och slät smet.
Sist häll de rostade mandelspånen.

Ca minst 20x40 cm fyrkantig formen och täck med bakplåtspapper.
Häll i och ställ in kallt i kylen ca 1timme och skär små bitar ca 2x4cm beror på hur ni vill ha.
Gör folie så inte blir kladdigt.
Lycka till!!!

tisdag 22 november 2011

Jordnötssnittar





Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 1/2 dl jordnötssmör
2 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

Gör så här:
Blanda samman smör, socker och jordnötssmör till en jämn smet. Rör ner sirapen.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. Forma den fasta kakdeg till två plåtlånga rullar. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt, platta till dem och grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Skär sneda snittar när kakan svalnat något.

Så gott, är tokig i jordnötssmör...
Hittade recept från www.systrarnasbakblogg.blogspot.com
Lycka till!!!

torsdag 17 november 2011

Chokladkola


 
ca 50 st
 
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
½ dl kakao
1 ½ msk vaniljsocker

Gör så här:
Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast.

Använd en träsked med flat "spets" att röra om med.
Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper.
Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien.

Så här gör du kolan:
Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart!
Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär i längder med vass kniv så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.
Lycka till!

måndag 7 november 2011

Kolakakor



200 g smör
1 3/4 dl socker
1 1/2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt och rör ihop det med socker, sirap och vaniljsocker. Arbeta in mjöl och bakpulver. Forma degen till längder och ställ dem i kylen en stund.
Dela längderna i bitar och rulla dem till runda bollar. Platta till dem något med en gaffel och grädda dem i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Recept hittade jag från www.systrarnasbakblogg.blogspot.com

Lycka till ♥ Lotta

torsdag 3 november 2011

Äppelsockerkaka




Ugn 175 grader
125g margarin eller smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
1-2 tsk kanel

Gör så här:

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.
Smält margarin och låt det svalna.
Rör margarin pösigt med sockret.
Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret samt mjölk.
Häll smeten i formen.
Skala av äpplena och skär dem i tunna klyftor.
Stick ner dem i smeten tätt intill varandra.
Strö över socker och kanel.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-40 minuter.
Sista kakan få svalna och ta florsocker blanda med vatten och ta lite glasyr runt på kakan.

Serveras gärna med vispad grädde eller glass blir det en enkelt tårta.
Lycka till ♥ Lotta

Juli