söndag 26 februari 2012

Mjölkchokladmousse med apelsin



4 personer

150 g mjölkchoklad
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
Skal av 1/2 apelsin
1 msk apelsinsaft
3 dl vispgrädde
Garnering:
Lite apelsin eller nåt frukt. (Jag tog polkagris )

1. Häll halv dl vispgrädde och små bitar chokladen i kastrull tills smälta fint och drag undan platta.
2. Vispa ihop äggulor, socker, apelsinskal och apelsinsaft i en rostfri skål över sjudande vattenbad. När krämen har blivit tjock och vit, vispa vidare med elvisp.
3. Vispa 2,5 dl vispgrädde i en skål sedan vänd ner i äggkrämen. Vänd ner chokladsmeten och rör moussen slät.
Spritsa eller klicka ut i glas eller skålar.
Ställ in kylen några timma.

Mumsig/Lotta

fredag 24 februari 2012

Apelsindrömmar



ca 48st

100 g mjukt smör
3 dl strösocker
skal av apelsin
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

1. Sätt ugnen på 150 grader.
Mixa smör, socker, rivet apelsinskal och vaniljsocker krämigt i en matberedare.

2. Mixa in oljan.
Sikta ner vetemjölet och hjorthornssaltet och mixa det snabbt samman till en smidig deg.

3. Dela degen i 4 delar.
Rulla ut varje del till en fingertjock längd.
Dela varje längd i 12 bitar.
Rulla bitarna till kulor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
Lägg dem inte för tätt, de flyter ut lite i ugnen.

4. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.
Försvara i burk med tättslutande lock, man kan frysa.
Recept kommer från Allers.
Lycka till/Lotta

lördag 18 februari 2012

Starksås lá räkor



4 port

25 g margarin
1-2 st vitlök
ca 0.5 msk curry
1 st cremé fraisch
3 dl matlagningsgrädde
0.5 msk tomatpuré
ca 5 droppar av soya bara smaka bra
smaka om man vill ha salt, peppar, aromatkrydda
1 påse räkor utan skal (slipper skala bort skal)

1. Koka ris undertiden när du gör med såsen.
2. Värma stekpanna med smör och krydda lite curry i och rör om.
3. Pressad vitlök i och häll cremé fraisch och grädde i, rör om, sänk lite värme så inte blir bränd på en gång.
4. Ta lite tomatpuré, soya och kryddor smaka om det lagom.
5. Och sist häll räkor i, puttra några minuter.

Lycka till/Lotta

onsdag 8 februari 2012

Kladdkakan med havretäcke



4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
175 g smör

Havresmet:
75 g smör
2 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
200 g havregryn

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Blanda mjölblandningen med äggsmeten och blanda också ner det smälta smöret.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform på ca 30 x 40 cm.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter (jag hade 15 minuter mycket kladdigt mums).
Medan kakan gräddas gör du havresmeten:
blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.

Ta ut kakan ur ugnen, bred på havresmeten och fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt kakan kallna och skär bitar, gärna in frysas då smaka godare nästa dag när värma mickro. Ta klick nåt av glass till, mums.

Lycka till!!!

Juli