söndag 12 oktober 2014

Namoura Attar

Ingredienser:
6 dl vanlig mannagryn
1 dl finmalen mannagryn
2,5 dl smält smör
2,5 dl socker
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk bakpulver
3/4 tsk rose water
3/4 orange blossom water
Attar - Sirap:
2 dl vatten
4 dl socker
Lite färsk pressad citron
 1,5 tsk vaniljsocker 

Skalade mandlar

Blanda alla ingredienser till en stor bunke och rör om. Smeten ska vara lite tjock och kletig.

Smörj sen en ugnsform med smör. Använd vilken form du vill, bara den inte är för liten.
 Häll smeten i ugnsformen och platta ut den så ytan är jämn (du kan enkelt göra det med händerna om du doppar dom i lite smält smör)
Lämna kakan att vila i rumstemperatur i 5-6 timmar för att få bästa resultat.
Börja nu med din attar (sirap). 

Koka upp vatten och socker. När det börjar koka så tillsätt citronvatten och ev rose water och orange blossom water. Rör om noga och sänk sen värmen till medium och låt allt kokas i ca 5minuter till. Häll sedan över sirapen i en kanna och ställ undan så länge.

Värm upp ugnen till 200 grader, men innan du lägger kakan i ugnen så skär försiktigt ut former i kakan så som du vill ha den, t.ex. rektanglar eller diamantformer. Skär inte igenom hela kakan till botten av formen utan du ska bara skära ytligt. Dekorera varje bit med en mandel och tryck ner den lite försiktigt.
Låt namouran vara i ugnen tills den får en gyllene brun färg, ca 20-30 minuer beroende på ugn. När du tar ut kakan ur ugnen, häll genast på din attar (sirap) medans kakan är som varmast. Häll inte all attar på en gång utan ta hälften och låt kakan absorbera sirapen, häll sen på resten igen och låt kakan svalna helt och skär sen igenom kakan där du har markerat bitarna. 

Låt kakan svalna.
Förvara namouran i en stängd burk i rumstemperatur på ett svalt ställe, det är viktigt att den inte står i kylskåp då blir kakan förstörd och torr!

onsdag 8 oktober 2014

Knäckiga rutor

ca 28 st
4 ägg
5 dl socker
1 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
6 dl vetemjöl
200 g smör, smält
2 1/2 dl vatten

Knäcksmet:
50 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
125 g flagad mandel

Gör så här:
1. sätt på ugnen på 154 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, salt och mjöl.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Rör ner den varma vätskan i smeten.
4. Häll i smeten i en smord och bröad form, ca 25x 35 cm.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30-35 minuter.
6. Knäcksmet: Smält smöret i en kastrull. Rör ner resten av ingredienserna och låt allt puttra i någon minut.
Bred ut smeten på kakan och grädda den i ytterligare 5-10 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Skär den sedan i rutor.

Det knäckiga mandeltäcket gör de saftiga rutorna himmelskt goda.

Lycka till /Lotta

tisdag 7 oktober 2014

Tjocka pizza

( 6-10 personer)
Du behöver:
Till degen:
2 ggr kopp vetemjöl under jäsning (plus 6-8 ggr kopp till att knåda degen, det beror på hur mycket. Ska vara lite kletig för jäsa igen.)
2 ggr stora sked strösocker
2 ggr stora sked torrjäst
1 ggr kopp mjölk
1 1/4 kopp ljummen vatten
1 ggr liten sked salt
Halv kopp rapsolja

Köttfärsfyllning:
2 stora gula lökar
4-6 pressad vitlökklyftor
500 g nötfärs
2 stora gröna paprika
En hel tub tomatpure
Gröna oliver halv av burk
Lökpulver
Vitlökspulver
Aromatkrydda
Vitpeppar
"Sju kryddor"
1-2 köttbuljong

Början och sista:
Passerade tomater och riven ost

Göra degen:
Blanda ihop alla och låt den jäsa under bakduken ca 30 minuter. (kom ihåg bara 2 kopp vetemjöl först.)

Knåda mer med vetemjöl tills blir fin degen och lite kletig ska vara. Jäsa 15 minuter under bakduken igen.

Delar ut två bitar och platta ut två plåtar med bakplåtspapper med lite olivolja så inte fingrarna fastnar av degen.

Bred ut passerade tomater på degen.

Göra färsen:
Hackad lökar och paprika, stek dem och köttfärsen.
Pressade vitlökar blanda ihop.
Krydda av dem alla men avsmaka om behövs mer.
Töm allt tomatpure ur tuben och lite vatten för att puttra lite stund och köttbuljong i.
Skiva oliver, lägg i och blanda ihop. Avsmaka om lite surt pga passerade tomater, ta en sockerbit i och röres.

Bred köttfärsen på degen och strö av riven ost runt.
In med plåten mitt i ugnen av 180 grader varm.
Ca 20 minuter men ha koll på dem degen blir luftig och torr.

Gärna sallad till!

Lycka till och hör av er om nåt frågor.

Juli