torsdag 21 januari 2016

Starksås la räkor


4 port

25 g margarin
2 st vitlök 
ca 0.5 msk curry
1 st cremé fraisch
2.5-3 dl matlagningsgrädde/ vispgrädde
0.5 msk tomatpuré
ca 5 droppar av soya bara smaka bra
smaka om man vill ha salt, peppar, aromatkrydda
1 påse räkor utan skal (slipper skala bort skal)

1. Koka ris undertiden när du gör med såsen.
2. Värma stekpanna med smör och krydda lite curry i och rör om.
3. Pressad vitlök i och häll cremé fraisch och grädde i, rör om, sänk lite värme så inte blir bränd på en gång.
4. Ta lite tomatpuré, soya och kryddor smaka om det lagom.
5. Och sist häll räkor i, puttra några minuter.
Snabbt o enkelt!
Fredagsmys och gott, Lycka till!

måndag 18 januari 2016

Sockerfri vaniljhorn



Byt strösocker mot lättströ eller sötsur blanda med lite kanel eller utan om man vill. Ta lättmargarin istället för smör.
Lycka till!


fredag 15 januari 2016

Blåbärpaj med fyllning


Deg:

150 g lättmargarin 
1 dl lättströ
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Blanda ihop till degen, tryck ut i pajform 24 diameter eller små portionsformar

Fyllning:
1 ägg
 2 dl lätt creme fraiche 
1 dl lättströ
1 tsk vaniljsocker

En halv paket av blåbär. 
Blanda ihop och häll över pajdegen. 
Sätt in formen mitt i ugnen av 175 grader varmt. Ca 40 minuter men ha koll färg på degkanten.

Gärna med glass till.
Denna är mindre socker som används lättströ finns köpa på matbutiker.
Lycka till

Loubieh bel zeit


Loubieh bel zeit- brytbön gryta 

1 gul hackad lök
2-3 pressad vitlök 
250 g nötfärs 
Vitlökspulver 
Lökpulver 
Vitpeppar 
Sju kryddor 
1 köttbuljong 
Aromatkrydda 
Fryspåse brytbönor
Hel tub tomatpuré 

Koka hela brytbönor från påse och koka ca 10-15 minuter på mellan värme undertiden när du steka färsen. (Inte för mycket vatten över bönor utan precis lika bönor o vatten lite mindre.

Stek lök och vitlök fräsa en stund, lägg färsen och steka. Krydda vitlök, Lökpulver, Vitpeppar, 1 tsk sju kryddor, köttbuljong. 
 Häll färsen i grytan med bönor och töm hela tuben av tomatpuré. Röres på svag värme låt den puttra ca 15 minuter för få mer smak men avsmaka om vill krydda mer eller en till buljongtärning.
Gärna med bulgur eller ris till.
Lycka till!

fredag 1 januari 2016

Saffranskladdkaka

100 g smör
1 paket saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl

Sätt på ugnen 175 grader. Smörj smör  en form med löstagbar med lite vetemjöl.

Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet.

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.

Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
servera gärna med björnbär och grädde.
Lycka till!

Vit choklad mousse med saffran

4 port
100 g vit choklad
2 dl vipsgrädde
1 paket saffran
2 äggulor (rumtemp)
Garnering björnbär (strö socker på bären så inte blir surt).

Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad, låt svalna en stund.

Vispa grädden halvhårt och rör därefter i saffranet.

Rör i en äggula i taget i chokladen.

Rör sen ner en liten klick grädde för att temperera chokladmassan.

Slutligen vänder du ner resterande grädden och blandar försiktigt till en slät mousse.
Passa dig för att röra för mycket i moussen så att du trycker ut luften.

Häll upp moussen i fina glas och låt stå i kylen i ca 6 timmar.

Vid servering garnerar du med björnbären.

Lycka till!


Juli